Nanbu budo university inauguration seminar. Näin hienolla nimellä Zagrebin seminaari oli kruunattu. Nanbudon piirissä on jo jonkin aikaa puhuttu Nanbu budo university -projektista, ja tämä seminaari oli sen ensimmäinen ilmentymä. Odotukseni olivat korkealla, joskin hyvin sekavat.

Leirikutsu oli monisanainen. Sen perusteella odotin jotakin muuta kuin tavallista nanbudoleiriä. En oikein tiennyt mitä odottaa, mutta ainakin kuvittelin, että tyyli olisi ehkä luennoivampi ja leirillä keskityttäisiin pääosin nanbudon opettamisen opettamiseen. Loppujen lopuksi leiri oli kuitenkin samanlainen kuin mikä hyvänsä nanbudoleiri. Vaikka harjoitukset olikin otsikoitu korskein sanankääntein, ne eivät oikeastaan millään tavalla eronneet toisistaan, eivätkä myöskään muiden leirien harjoituksista.

Pettymys leiri ei kuitenkaan ollut. Järjestelyt toimivat hyvin. Pääpaino oli harjoittelemisessa, eikä kilpailussa, kuten joskus aiempina vuosina Zagrebissa. Leirillä oli erittäin paljon osallistujia, joten harjoittelupareja sai kaikista niistä Euroopan maista, joissa nanbudoa harrastetaan.

Kenties Nanbu budo university on vielä niin nuori organisaatio, että sen tehtävä ei ole vielä täysin kirkastunut minulle. Ja ehkäpä minun odotukseni olivat hieman hassuja. Miten nanbudoa voisi ymmärtää kuuntelemalla luentoja? Kyseessähän ei ole vain älyllisesti saavutettava asia – nanbudoa pitää ymmärtää oman fysiikan kautta, tekemällä, harjoittelemalla, hikoilemalla. Liika ajattelu saattaa muodostua jopa esteeksi tämänkaltaisessa oppimisprosessissa.

Kalle Lönnroth, 2 dan