Jätettyäni viime vuoden Pakkasleirin väliin, otin ilomielin vastaan kutsun tämän vuoden Pakkasleirille. Suomen Nanbudoliiton perinteinen talvileiri järjestettiin tänä vuonna tammikuun viimeisenä viikonloppuna Vienolan nuorisoleirintäalueella Rymättylässä, noin 40 kilometrin päässä Turun keskustasta.

Saavuttuamme majoituspaikkana toimivaan mökkiimme huomasimme, että tilaa olisi ollut helposti useammallekin kuin viidelle osallistujalle. Pienempi osa punkista oli pienellä seinällä eristetty muista. Koska olin leirin ainoa naispuolinen osallistuja, päätin julistaa tuon tilan naisten puoleksi.

Aikaa hukkaamatta aloitimme valmistautumisen ensimmäisiin harjoituksiin jotka pidettiin ulkona jäällä, -15 asteen pakkasessa. Lisävaatteet jotka puin nanbudogin alle osoittautuivat varsin sopiviksi kylmää vastaan. Vaikkakin oli kylmä, harjoittelu kuun valossa jäätyneen meren jäällä oli mahtavaa.

Tavanomaisesti ensimmäiset harjoitukset ovat pitäneet sisällään kaatumisharjoittelua, ukemeita, eikä tämäkään kerta ollut poikkeus. Tuore lumi jään päällä oli tervetullut lisä koska se pehmitti kaatumisiani, vaikka saattoi toki olla että paksu pukeutumiseni pehmensi entisestään. En kuitenkaan kokenut tätä harjoitusta yhtä kivuliaaksi kuin aiempina vuosina. Tarpeeksi tehtyämme mae kaiten ukemi, ushiro kaiten ukemi _ja yoko ukemi_-harjoitteita, siirryimme pystyasentoon jäävään kaiten geri gedan -potkuun. Hetken päästä teimme myös versiota jossa mennään polven varaan.

Aurinkoinen lauantaiaamu antoi minulle toivoa lämpimämmästä säästä, mutta lämpötila oli vain pari astetta korkeampi kuin viime yönä, ollen edelleen reippaasti -10 asteen kylmemmälle puolelle.

Lauantain ulkoharjoitukset oli omistettu Nanbu sandan kata ja bunkai randori:lle. Harjoituksissa ohjaaja näytti useita tapoja soveltaa katan tekniikka puolustautumiseen. Erityisen haasteen toi ilmoitus että katat videoidaan, jotta voimme tarkastella omaa tekniikkaamme harjoitusten jälkeen ja siksi kunkin tulisi tehdä parhaansa. Painavien kenkien ja liukkaan alustan takia tehtävä ei ollut helppo.

Saatuamme ruokailusta uusia voimia meidän oli määrä lukea pari kappaletta kirjasta nimeltä Kodo, Ancient Ways,  jonka on kirjoittanut Kensho Furuya. Leirin teoriaosuus piti sisällään keskustelua juuri luetusta aiheesta sekä aiemmin ulkona harjoitellusta Nanbu sandan katasta. Meitä rohkaistiin kokeilemaan omia taitojamme soveltaa katan liikkeitä parin kanssa. Kallen kanssa keskityimme ichiban ja niban osioihin, Andrejn ja Antin keskittyessä sanban ja yonban osiin. Tavoitteena oli kehittää järkevät vastahyökkäykset hyvin tunnettuihin randorihyökkäyksiin. Lisäksi meidän tuli esittää muille aikaansaannoksemme ja selittää mistä osin kataa kukin liike oli lainattu.

Jatkoimme harjoittelua sisätiloissa Nanbu sotai tekniikoilla. Yhtäkkiä sisätilat eivät olleetkaan enää niin avarat vaikka tuolit ja pöydät oli siirretty sivuun. Ki virtasi kun "tanssimme" pehmeiden liikkeiden mukana, vuoroin vastaanottaen ja hyökäten.

Illan tullen lämmitimme saunan ja nautimme kokonaisvaltaisesta lämmöstä välillä karaten ulos lumen sekaan.

Saunan jälkeen oli tiedossa vielä yksi harjoitus sisätiloissa. Vaikutti siltä että slovenialainen edustus oli jo väsähtänyt päivän uurastuksen jälkeen  mutta suomalaiset jaksoivat vielä jatkaa salaisten tekniikoiden harjoittelua jo ja bokken-puuaseilla.

Sunnuntaille oli säästetty vielä yksi ulkoilmaharjoitus. Kävelimme jäällä puoleen väliin läheistä saarta. Tämä harjoitus oli omistettu Nanbu godan-katalle ja sen bunkai randorille. Teimme ensin katan puoleen väliin jonka jälkeen kävimme läpi kaksi ensimmäistä osiota bunkai randorista. Tästä jatkoimme katan loppuun ja teimme randorin kaksi viimeistä osiota.

Harjoituksen jännittävin ja samalla viimeinen osuus oli tehdä Nanbu godan bunkai randori ichi no kata neljällä hyökkääjällä, kunkin saadessa vuoronsa puolustaa. Kaikkien tehtyä osansa, oli aika istua alas seiza-asentoon ja lausua voima (moč), rohkeus (pogum) ja uskomus (prepričanje) jään yli kaikuen. Tämän vuoden Pakkasleiri oli ohi. Oli aika pakata tavarat ja siistiä paikat, sekä jättää hyvästit.

Suomen talvi on erikoinen koska se tuo ainutlaatuisen tilaisuuden harjoitella lumessa ja jäällä. Kiitos kutsusta!

Nika Simnovec, 1 dan (shitoryu)