Tammikuun kolmantena päivänä 2008, aloitin matkani Suomeen uudella nimellä varustetulta Slovenian lentikentältö, Joze Puznikilta. Reilu kaksi tuntia lennettyäni saavuin Helsinkiin, Suomen pääkaupunkiin. Joten täällä minä olin, 1710 kilometrin päässä kotoa. Mukanani ylikokoinen, ylilastattu ja lainattu rinkkani, joka muutenkin oli hajoamaisillaan kaikesta tavarasta ja samurai miekka _bokken_istani. Hyppäsin bussiin Turkua kohti, jossa leirin järjestäjä Kalle Lönnroth oli minua jo vastassa mukanaan ainoa leirille osallistutut naispuolinen harrastaja, Nika.

Ensimmäisen yöni Suomessa vietin Kallen mukavassa omakotitalossa. Seuraavana aamuna siirryimme leiripaikalle Kalikkaan, Yläneen kuntaan, kuvan kauniille paikalle, Pyhäjärven rannalle. Majoituimme kauniiseen mökkiin, jossa oli kaksi saunaa, takka, keittiö ja unohtumaton näkymä jäätyneelle järvelle.

Joka vuosi Suomalaiset nanbudon harrastajat järjestävät ulkoilmaleirin tammikuussa, jolloin päivät ovat lyhyet ja lämpötila kylmimmillään. Onnekseni tänä vuonna ei ollut liian kylmä, ei alle -15 C asteen. Mukavan sään kanssa sain vain ihailla luonnon mahtavaa puhtautta. Järvi, joka ulottui lähes mökin ovelle, oli jäässä ja näytti kuin peililtä heijastaen luonnon kauneutta. Jää ei kuitenkaan ollut kovin paksu ja saimme helposti tehtyä siihen reiän. Saunan yhteydessä pulahdimme siihen, joka oli kuin voidetta väsyneille vartaloillemme.

Harjoitukset pidettiin mökin edessä ja sen sisätiloissa, sekä jäällä. Ensimmäisen päivän harjoitus oli omistettu ukemeille _ja _kaiten-tekniikoille. Lauantaina jatkoimme yksityiskohtaisella Nanbu shodan katan harjoittelulla, lopuksi käymällä läpi sen bunkaita. Suomen Nanbudoliitto järjesti vyökokeen johon osallistui kaksi harrastajaa ja tätä seurasi Jukka Paasosen pitämä luento. Iltapäivän harjoitukset keskittyivät polvilla istuen ja seisaaltaan tehtäviin bokken-tekniikoihin. Illalla saimme nauttia taas harjoittelusta ulkona, hiljaisen luonnon keskellä. Harjoitus keskittyi Nanbu shodan_in yksityiskohtiin johon apua antoivat _Nanbu shodan bunkai randori ichi no kata ja Nanbu shodan bunkai randori ni no kata.

Kolmantena päivänä harjoittelimme jäällä bokken-tekniikoita ja leirin viimeisessä harjoituksessa Nanbu shodan bunkai randori ni no kata ja muita randori-tekniikoita.Kaikki tämä jäätyneen järven päällä. Päätimme leirin täynnä uutta tietoa ja kipinöivää energiaa. Saimme kukin muistutukseksi pienen lahjan Jukalta.

Täynnä tuoretta energiaa, siivosimme mökin saaden sen säihkyvän puhtaaksi, jopa puhtaammaksi mitä se oli saapuessamme. Haikeana jätin hyvästit Suomalaisille nanbudon harrastajille. Vietin vielä aikaa Helsingissä, joka hurmasi minut kulttuurillaan ja mielenkiintoisilla ihmisillä. Kotiin palattuani totesin: "Suomi, tulen takaisin!".

Goran Lorger, 1 dan