Ensimmäinen nanbudoleirini lajin perustajan, Yoshinao Nanbu doshu:n kanssa, alkoi maanantaina 28. toukokuuta Oslossa. Matkani leirille aloitin jo kaksi päivää aiemmin Suomen Turusta. Lauantaina risteilylaiva lähti kohti Tukholmaa ja saapui sinne sunnuntaiaamuksi. Puoli päivää myöhemmin, käveltyäni lainarinkan kanssa pitkin Tukholman keskustaa, jatkoin junalla kohti Osloa. Junaraiteille oli kaatunut puita juuri ennen maiden rajaa, joten matkustajat  siirrettiin loppumatka busseilla Oslon keskusasemalle.

Matkani oli ensimmäinen laatuaan, joten en ollut kovinkaan kokenut ja siksi oli majoitukseen liittyvät järjestelyt jäivät tekemättä lopullisesti. Sähköpostivaihtoa toki kävin paikallisten järjestäjien kanssa, mutta viimeisin vastaus heidän suunnaltaan, jossa olisi ollut erään majoituksen järjestävän henkilön puhelinnumero, saapui kuin olin jo matkalla. Aikani yritin nukkua aseman penkeillä, mutta vartiohenkilökunta piti minut hereillä. Jonkin ajan kuluttua päätin lähteä etsimään jotakin rauhallisempaa unisijaa. Ilman karttaa. Muutaman tunnin kävelyn jälkeen päädyin erään leikkikentän nurkille kahden aikaa yöllä. Sain nukuttua vajaan kaksi tuntia liukumäen alla. Hyötykuntoilu jatkui auringon sarastaessa.

Maanantaiaamuna sain käsiini kartan ja erään kaupungin laidalla sijaitsevan hostellin osoitteen. Hieman viisastuneena matkasin hostellille käyttäen Oslon erinomaista raitiovaunuliikennettä. Kirjauduin sisään seuraavaksi yöksi ja sain tavarani kaappiin, jotta voin kevyemmin mielin kulkea. Jo aiemmin kävelyretkeni aikana olin löytänyt Oslon karateseuran salin, jossa leiri alkaisi illemmalla.

Harjoitukset alkoivat ja minut otettiin avoimesti vastaan. En ollut edes ainut ulkomaalainen osanottaja, lisäkseni paikalla oli Christian Conzalvez Ranskan Pariisista. Harjoitukset pidettiin siis iltaisin, kaksi harjoitusta junioreille vyöarvojen mukaan ja yksi harjoitus kaikille aikuisille. Minun onnekseni harjoittelimme Kinanbutaiso-liikesarjaa paljon ja pienissä osissa, onhan se seitsemän minuuttia kestävä kokonaissuoritus. Kinanbutaiso bunkai-harjoittelu kuului osana ohjelmaan ja se osaltaan helpotti kokonaisuuden hahmottamista.

Nanbudo on rakennettu perustuen kolmeen tekniikkaluokkaan: Budoho, Kidoho _ja Noryoku kaisatsuho_. Ensimmäinen näistä on lähimpänä sitä mitä olen tähän mennessä harrastanut, karatetyyppistä nopeampaa ja voimakkaampaa tekniikkaa. Pääpaino leirillä olikin tässä luokassa, teimme useita randori _katoja, _Shihotai _katoja, _Nanbu _katoja ja muun muassa karatessakin esiintyvän _Seipai _katan bunkai-harjoituksineen. Perustekniikoitakin harjoiteltiin, kuten _chokusen-_yhdistelmät ja _tenshin uke-torjunnat, sekä sisäistä energiaa voimistava Genki Nanbu ichiban kata. Genki Nanbu ichiban kuuluu aiemmin mainittuun Kidoho-luokkaan ja käyttää vartalon keskilinjalla sijaitsevia meridiaaneja.

Päivät kuluivat vilkkaasti käydessäni useissa Oslon osissa ja nähtävyyksissä. Välillä oli mahdollisuus harjoitella jonkun paikallisen nanbudon harrastajan kanssa leiriohjelman ulkopuolellakin. Pari yötä hostellissa vietettyäni, he ilmoittivat olevansa täynnä ja minun tulisi pakata tavarani. Onni oli jälleen myötä ja uudet nanbudoystäväni auttoivat minua majoituksen suhteen. Hanne Gulseth otti minut luokseen, jossa Christiankin majoittautui. Tämä soi minulle mahdollisuuden viettää aikaa hänen kanssaan nanbudosta keskustellen ja harjoitellen.

Leirin viimeinen harjoitus oli perjantaina, lauantaiaamuna järjestettiin massiiviset vyökokeet, joissa hieman alle sata lajin harrastajaa suoritti vyökokeensa Nanbu doshun valvonnassa. Vyökokeet kestivät noin viisi tuntia. Illemmalla järjestettiin pienimuotoiset grillausjuhlat läheisessä puistossa, veden tuntumassa.

Viimeisen yöni Oslossa vietin opiskelija-asunnossa, Junior Maih:n vieraanvaraisuudessa. Hän varmisti, että ehdin sunnuntaina aamujunaan, joka lähti takaisin koti Tukholmaa. Olisin voinut jäädä vielä viikoksi harjoittelemaan johonkin toiseen kaupunkiin Norjassa, jossa Nanbu doshu pitää seuraavalla viikolla leirin, mutta olin jo tehnyt kaikki vähäisetkin matkasuunnitelmani budjettia myöten vain tätä viikkoa varten. Tukholmassa oli puoli päivää aikaa siirtyä keskustan rautatieasemalta satamaan. Laiva lähti illansuussa ja aamun koittaessa saapui Turkuun. Puoleen päivään mennessä olin jo Järvenpäässä ja takaisin työn parissa polkupyöräkorjaamolla.

Seuraava matka on jo suunnitteilla. Se tulee olemaan heinäkuussa Espanjassa. Kun Nanbu doshu kertoi minulle tästä leiristä, olin heti kiinnostunut ja päätin jatkaa kansainvälistymistä. Jatkossa ei minulle tule ongelmia lomien käytön suhteen, esimerkiksi Norjassa on leirejä kahdesti vuodessa.

Jukka Paasonen, 1 dan (sankukai)