Perjantaina, päivää ennen virallisen leirin alkua, saavuin junalla Italiasta Ljubljanaan. Hetken asemalla pyörittyäni saapui Steven Laverty Skotlannista noutamaan minua paikallisen Katarina Hribarin kanssa. Pian löysimme hotellillemme, joka maksoi 30 EUR yö ja sieltä illalliselle keskustaan. Valitettavasti oli jo niin pimeää etten nähnyt keskustan nähtävyyksiä juuri lainkaan.

Aiemmin perjantai iltana Do-Nanbudo-seuran jäsenille oli yksityinen Yoshinao Nanbu doshun ohjaama harjoitus. Kaikille avoimissa, lauantain ja sunnuntain harjoituksissa harjoiteltiin ensinnäkin uutta vanhaa tapaa ottaa valmiusasento. Jo sankukai-aikoina käytössä ollut leveämpi asento otettiin jälleen käyttöön musubidachi:n sijaan. Teimme myös kinagare aiki randori no kataa, yhdessä muiden Kinagare randori katojen kanssa.

Myös nimimuutoksia tuli esille joidenkin tekniikkasarjojen yhteyksissä. Esimerkiksi aiemmin randori furi no kata:na tunnettu on nykyisin nimellä kaiten kihon randori no kata. Tämä pyrkimyksenä luomaan maailman laajuista ymmärrystä ja helpottamaan yhteyttä nimen ja tekniikan välillä.

Kumpanakin päivänä harjoituksia oli kaksi, kumpikin kestäen kaksi tuntia. Leirin jälkeen minulla oli vielä aikaa viettää Ljubljanassa ennen junani lähtöä keskiyön jälkeen. Tämä aika kului paikallisten harrastajien parissa iloisesti ja samalla kontaktit Slovenian suurimpaan nanbudoseuraan ja sen harrastajakuntaan vahvistuivat. Heidän ystävällisyytensä oli jopa yllättävää, osa heistä saattoi minut junaani saakka, kello kahden aikoihin aamulla.

Jukka Paasonen, 2 dan