Osallistuminen kyseiselle kansainväliselle, lajin perustajan, Yoshinao Nanbun ohjaamalle leirille oli hyvin helppoa. Asuinhan vain vajaan kolmen tunnin junamatkan päässä Paviassa, Italiassa, siis jos junat eivät myöhästelisi.

Mikä tekee leiristä erityisen mikäli se järjestetään Italiassa, on se, että siellä käsien liikkuma on huomattavasti suurempaa kuin muualla maailmassa. Tähän liittyen tai ei, Nanbu doshu esitteli ensi kertaa randorin nimeltä "Kinagare furi mawashi randori ichi no kata" -liikesarjan, joka käsittää noin kolme kertaa enemmän käsillä tehtävää liikettä kuin esimerkiksi "Kinagare randori ichi no kata". Leirin harjoituksiin kuului myös Kinanbutaiso sho ja muita Nanbudon tekniikoita yksin ja parin kanssa. Leirien päämäärähän on syventää harrastajien ymmärrystä lajiinsa.

Lounastauolla minulla oli aikaa kiertää Cesenan keskustaa ja sen sivulla sijaitsevalla kukkulalla. Kuvia kaupungista löytyy alhaalla sijaitsevasta linkistä. Muutoin lounaat ja illalliset kuluivat lähistön pizzerioissa.

Leirin tekee kansainväliseksi se, että sille osallistuu useita eri kansalaisuuksia, eikä tämäkään leiri ollut poikkeus. Osallistujia oli muun muassa Kroatiasta, Italiasta, Japanista (ei yksin Doshu), Marokosta, Sloveniasta, Suomesta ja Sveitsistä. Leirillä myönnettiin yksi uusi shihan-arvo, Sveitsin Tenerosta kotoisin oleva Luis Rodriguez.

Palatessani Paviaan, olivat junat normaaliin tapaansa myöhässä, jotta junavaihdotkin venyisivät pari tuntia pidemmäksi. No tämähän on Italia.

Jukka Paasonen, 2 dan